Ondertussen is het klusseizoen weer in volle gang. Overal zie je dat veel mensen weer druk bezig zijn met het onderhoud in en rondom hun huis. Zo zie je ook dat overal de tuinen er weer spik-en-span bijliggen. Het gros van de Nederlanders vindt het leuk om te tuinieren en verdiept zich hier dan ook in. Maar als ik tegen jullie het woord “rabatdelen” zou zeggen, denk ik dat vrij weinig van jullie weten waar ik het over heb. Dat is ook niet heel gek, want het is niet het meest opvallende onderdeel van een tuin. Het zijn de schuin lopende houten planken die je veel op schuttingen of op tuinhuisjes ziet. Vandaag wil ik het daar even over hebben. Want het is een belangrijk detail in je tuin wat vele mensen nog wel eens kunnen vergeten.

 

Wat zijn rabatdelen?

Als ik het heel erg technisch mag zeggen zijn rabatdelen voorzien van een profiel aan hun lange zijde. Op deze manier kunnen alle losse planken gemakkelijk in elkaar schuiven. Zoals ik al eerder zei worden ze vooral gebruikt om een gevel mee te bekleden. Maar eigenlijk kan je nog veel meer dingen doen met rabatdelen. Naast dat je ze op je schutting kan plaatsen kan je ze ook op je tuinhuis gebruiken. Ook is het product in veel verschillende houtsoorten verkrijgbaar. Het is natuurlijk belangrijk om van tevoren te bedenken wat u met de rabatdelen wilt gaan doen. Moeten ze flinke regen en harde wind kunnen doorstaat voor een lange periode, dan kunnen rabatdelen van Douglas hout goed van pas komen. Douglashout is ingedeeld in duurzaamheidsklasse 3. Dat betekent dat dit soort hout gemiddeld 15 tot 25 jaar meegaat. Douglas hout is ook meer dan geschikt voor op een schutting. Het kan goed tegen regenwater en slechte weersomstandigheden. Natuurlijk zijn rabatdelen van Douglashout niet de enige opties. Kijk daarom zelf even online welk materiaal voor jou het beste is.

 

Weer wat geleerd

Je hebt ook rabatdelen van bijvoorbeeld Vuren, Red Cedar, of Meranti. Deze soorten hout vallen allemaal in een andere duurzaamheidsklasse. Dus kijk goed welk soort hout voor u het beste is. Natuurlijk kunt u rabatdelen gemakkelijk online kopen. Zo zijn er een meerdere leveranciers die op tijd de rabatdelen kunnen leveren. Bent u dus nog van plan om dit voorjaar uw handen uit de mouwen de steken. Kijk dan eens of ook u nog rabatdelen mist in uw tuin, de kans zit er namelijk in dat u deze over het hoofd heeft gezien.