Het kan zijn dat je niet zeker weet of je vader wordt van een kind. Gelukkig is er een oplossing om je zekerheid te geven, namelijk een vaderschapstest. Hierbij wordt het DNA van de vermeende vader vergeleken met het DNA van het kind. Het geeft antwoord op die belangrijke vraag: ben ik de vader?

Biologische familie

Je biologische familie is de groep mensen waarmee je biologisch verwant bent. Zo ben je biologisch verwant aan je broers/zussen als je dezelfde biologische ouders hebt. Alleen door DNA-onderzoek kun je weten of je biologisch familie van elkaar bent. Dit onderzoek heet een vaderschapstest of een verwantschapstest.

Nauwkeurigheid

Veel mensen zijn nog steeds sceptisch over bepaalde testen. Is het wel betrouwbaar en is het veilig voor mij en voor het kind? Ja, de vaderschapstesten geven minimaal 99,999% zekerheid. De DNA vaderschapstest kan je bestellen in verschillende uitvoeringen: een onderzoek van het DNA op 20 loci of op 25 loci. Loci zijn niks anders dan plaatsen: hoe meer plaatsen op het chromosoom vergeleken worden, hoe nauwkeuriger de uitslag.

Thuis testen

Je kan eenvoudig een vaderschapstest kopen en de test thuis afnemen. Dit doe je door middel van wattenstaafjes die je door de binnenkant van de wang heen en weer beweegt. Je ontvangt een DNA-testpakket in een neutrale witte enveloppe, waarvan men aan de buitenkant niet kan zien dat het een test is. Ook deze test is wederom pijnloos en eenvoudig af te nemen. Je neemt ook het wangslijmvlies bij het kind af. Tevens ontvang je een uitgebreide gebruiksaanwijzing met daarin duidelijk beschreven stappen. Je stuurt de afgenomen wattenstaafjes weer op en je ontvangt de uitslag binnen vier werkdagen.

Prenatale vaderschapstest

Het is mogelijk om al in een zeer vroeg stadium van de zwangerschap, zonder enig risico voor de baby, een DNA-vaderschapstest te doen. Dit kan door middel van een prenatale vaderschapstest. Het kan zijn dat je net hebt ontdekt dat je in verwachting bent en je zit met de vaderschapsvraag. Deze manier van testen is veilig voor de baby en wordt niet binnengedrongen bij de moeder om aan het DNA te komen. Tijdens de zwangerschap komt na 8 weken het DNA van de baby via de placenta in het bloed van de moeder terecht. Daarom kan het bloed van de moeder worden afgenomen en het wangslijm van de (vermeende) vader. Het grootste voordeel van de non-invasieve prenatale vaderschapstest is dat er niet direct bij de ongeboren baby DNA hoeft te worden afgenomen.