Of het nu je eerste huis wordt of al je vijfde, verhuizen blijft altijd spannend. En er komt ook veel bij kijken. Zeker wanneer je van plan bent om een hypotheek af te sluiten is het belangrijk je goed te laten informeren en weloverwogen keuzes te maken. Verder zul je ook moeten nadenken over op welke plek je wilt wonen, de soort woning en de grootte van het huis. Al met al, een hoop geregel dus. In deze inspirerende blog helpen we je graag op weg met de start van de zoektocht naar een nieuw huis. 

Plaats

Wanneer je gaat verhuizen is waarschijnlijk de eerste vraag die je jezelf zult stellen ‘waar ga ik naartoe verhuizen’. Een heleboel factoren zullen hier invloed op hebben en daarom is het verstandig om al deze factoren onder elkaar te zetten. Denk bijvoorbeeld aan je werk, familie en vrienden, omliggende faciliteiten en zeker ook je eigen wensen en behoefte. Het belangrijkste is natuurlijk dat jij je fijn voelt op de plek en in de omgeving waar je gaat woning. Laat je dus nooit door andere vertellen wat de beste keuze zal zijn, deze kun je namelijk alleen zelf maken. Het zou ontzettend vervelend zijn als je je helemaal niet op je plek voelt na je verhuizing. Dit brengt veel stress met zich mee en daarom zeg ik ook altijd: je kunt beter voorkomen dan genezen.    

Soort woning

Als tweede komt natuurlijk de vraag: Welke soort woning voldoet aan alle wensen en behoefte en sluit aan bij je ideale plaatje. Houd er altijd rekening mee dat niet alles perfect zal zijn zoals het plaatje in je hoofd, maar je kunt er wel zoveel als mogelijk uit proberen te halen. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten huizen en woningen en daarom is het geen slecht idee om op het internet huizen te gaan bekijken. Ook bij de keuze voor de soort woning spelen een aantal factoren een rol. Denk bijvoorbeeld aan je samenstelling. Ben je alleen, met een partner of zelfs met kinderen. Ook is het niet slecht om je toekomstbeeld in het achterhoofd te houden. Als je bijvoorbeeld van plan bent om aan kinderen te beginnen is het verstandig om daar bij de koop van een huis al rekening mee te houden. Zet ook nu je ideaalplaatje en al je wensen op papier zodat je iets kunt vinden dat echt bij je past.

Hypotheek

Naast bovenstaande punten zijn er ook nog de financiële zaken waar je rekening mee zult moeten houden. Veel mensen hebben hier altijd een beetje schrik voor, maar dat is nergens voor nodig. Wanneer je je goed informeert en bewuste keuzes maakt kan er niets mis gaan. Daarnaast zijn er tegenwoordig zoveel tools en bedrijven die je kunt inschakelen voor hulp. Denk bijvoorbeeld aan de handige tools om je maximale hypotheek berekenen. Zo weet je direct wat je ongeveer kunt verwachten. Ook kun je via diverse tools uitrekenen wat je maandelijks moet gaan aflossen en wat de hypotheekrente zal zijn. Door dit te doen ben je je bewust van je eigen financiële situatie en de mogelijkheden die daarbij komen kijken.