Stroom uit de planten om je heen

Had u dat gedacht? Dat een gras land energie voor verlichting zou kunnen leveren? Planten gebruiken via hun bladgroenkorrels al fotonen uit het zonlicht om energie op te wekken om hun cyclus in de gang te krijgen. Bij hun wortels scheiden zij organisch materiaal af. De eerste testen buiten het laboratorium zijn gestart.

Zuid-Holland ondersteunt de eerste proeven in de natuur

In Zuid-Holland zijn de eerste proeven gestart met energie uit planten halen, zonder ze te verbranden, maar door ze te laten leven. Een Nederlands bedrijf, genaamd Plant-E, is bezig met hun testen en hopen zo een innovatie te beginnen. Pim de Jager kan trots vertellen dat zij het meest ver zijn met deze ontwikkeling van de hele wereld! Zij blijken ook nog de enige te zijn die al praktijkproeven weten te doen. Er liggen allemaal buizen ingegraven tussen wortels van planten en ook gras. In die buizen zit een bacterie die dit organische materiaal als voedingsbron gebruiken. Bij het verwerken van deze organische stof komen elektronen vrij en die kunnen door ons gebruikt worden om Led-lichtjes te laten branden. Het doel is om met 1 are met planten een huishouden te kunnen voorzien van stroom. Voor meer technische informatie kan je onderstaand filmpje bekijken.

Een nadeeltje met veel voordelen

Het nadeel is natuurlijk duidelijk, er wordt niet heel veel stroom nog opgewekt en er moet nog veel aan ontwikkeld worden. Het is een beginstadium. Daar en tegen zijn er vele voordelen. Langs snelwegen zijn open vlakken aan land. Die kunnen nu gebruikt worden om bijvoorbeeld verlichting in de vangrails te zetten. Gelijk goed voor de veiligheid in het verkeer. Er is geen horizon vervuiling. Geen grote windmolens, of lagen aan zwarte reflecterende zonnepanelen. Het zit gewoon onder de grond! Loop de mooiste wandelroutes en informatiebordjes of andere mogelijkheden zijn dan allemaal binnen handbereik door stroom uit het natuurgebied. Vaak wordt er geklaagd dat de verlichting op de snelweg die onnodig energie verbruikt. Nu zou dat lokaal met het grasland kunnen worden opgevangen in plaats van energie uit kolencentrales. Natuurlijk hangt het er van af of er ook energie in de avond en nachturen geproduceerd wordt, dit moet nog blijken.
Natuur en energie gaan dus toch samen!