Netbeheerders krijgen problemen door de veranderingen

De energiewereld is sterk aan het veranderen. Op steeds meer geschikte daken komen zonnepanelen te liggen. Maar door deze veranderingen kunnen de netbeheerders nog wel eens in de problemen raken. Zij moeten tenslotte in de toekomst kijken en klaar zijn voor dat de veranderingen hun tol eisen, soms zelf wel zo’n 40 jaar vooruit kijken. Voorlopig gaat het nog goed bij een bedrijf als Stedin, maar voor hoelang nog?

Betere signalering nodig

Stel elk huishouden wordt een kleine energieleverancier. Dat levert bepaalde problemen op. Niet elk huishouden zal zijn eigen systeem goed kennen en problemen mee kunnen oplossen. Jan Vinke zit bijvoorbeeld op de kantoor bij Stedin om de storingen te controleren en dat kan hij tot op de wijk nauwkeurig bepalen waar er storingen zich voordoen. Maar ook hij geeft aan, dat dit zal moeten gaan veranderen naar adresniveau om problemen vast te stellen. En elke laadpaal bij iemand thuis moet vastgelegd worden. Wanneer de accu’s van elektrische auto’s gebruikt worden om tekorten aan stroom op te lossen moet elke laadpaal te controleren zijn op afstand. Maar als je dit gaat aanleggen en er is een ander plan dan investeer je veel tijd en geld voor niets.

Vooruitplannen

Nu zijn is het systeem op aanvraag gestuurd, gebaseerd op fossiele technieken. Maar straks zal dit niet meer zo zijn. Daarom moet er aangepast worden aan de trend van zaken. Stel een bepaalde wijk krijgt opeens een subsidie of een goed crowdfunding-project en hebben opeens veel zonnepanelen op de daken liggen. Dan is de huidige kabel die daar nu ligt lang niet dik genoeg Dus moeten wij een nieuwe, betere kabel laten leggen. Maar vanwege de kosten bij het openbreken en kabels leggen van alles, moet de nieuwe kabel wel goed genoeg zijn, zodat die de komende 40 jaar niet meer uit de grond gehaald hoeft te worden, dus moeten wij vooruit kijken. En het is een leuk idee dat de accu van een auto als back-up kan dienen, maar als een auto over 5 jaar misschien maar 5 minuten aan de lader hoeft te staan om volledig opgeladen te zijn dan zal dit plan toch niet zo geschikt zijn.

Financieel risico

Sommige zouden dan denken: Een oplossing is dus een ‘slechtere’ kabel neerleggen die niet 40 jaar hoeft mee te gaan, maar misschien maar 20 jaar. Dan is er al een korter tijdsbestek waar Stedin hoeft te reageren, toch is dit niet zo. De kosten zitten namelijk niet in de materiaal kosten maar in de arbeidsuren. Het is en blijft dus een investeringsrisico. Als wij kabels in de grond leggen, en die worden over 15 jaar niet meer gebruikt, dan verdienen wij onze investering niet terug en komen dan in financiële problemen. En de rekening gaat gewoon naar de energiebehoeftigen. De vaste lasten moeten dan hoger worden en onder minder consumenten verdeeld.